Terasz burkolatok

Fa terasz burkolattal szemben támasztott elvárások

A kültéri fa teraszokról sokszor alakul ki téves elképzelés, mert a vevőben a hibátlan, az időjárási hatásoknak ki nem tett fa teraszok fényképeit nézegetve megtévesztő kép alakul ki a fa teraszokról.

Fa az időjárási hatások miatt gyorsan megváltozik, a vevő csalódik. Több fafajta esetében a különféle méretű, számú és formájú göcsök, gyantatáskák, valamint növekedési egyenetlenségek a fafajtára tipikus jellemzők nem jól látszanak a képeken , ehhez jönnek még az időjárási hatások miatt kialakult egyéb repedések és a szálkásodás.

Még fontos megemlíteni a színváltozást. Az elszürkülés semmilyen esetben nem jelent hiányosságot, ez az időjárás viszontagságainak kitett, kezeletlen fa természetes változása. Azon padlók esetében is megváltozik a kinézet, amelyeknél az elszürkülés különféle olajokkal és lazúrokkal késleltethető, mert a karbantartó festések miatt sötétednek. Némely, leggyakrabban trópusi eredetű intenzív színű fa esetében a fa anyagai kimosódnak, és a határoló területeket, mint pl. vakolat vagy fehér márvány, elszínezhetik.