Lambéria Hajópadló

 

LAMBÉRIA – HAJÓPADLÓ

A valódi faanyagból készült lambériák és hajópadlók természetes hatásuk miatt kedveltek a vásárlók körében. Az alapanyaguk lucfenyő. A lucfenyő gondos feldolgozása és a kiváló alapanyagok biztosítják a minőséget. A legyártott lambériákat és a hajópadlókat a feldolgozás után kiválogatjuk, hogy csak tökéletes, hibátlan termékek kerülhessenek forgalomba.

 

A kiváló minőségű, pontos lambériázáshoz érdemes szakember segítségét kérni. De ha mégis magunk szeretnénk megoldani, az alábbiakban segítséget nyújtunk abban, hogyan érdemes hozzálátni a lambéria burkolat lerakásához.
A szép kivitelezésű lambériázás alapfeltétele a tökéletes minőségű alapanyag kiválasztása. A megfelelő faanyagot később festhetjük, pácolhatjuk tetszés szerint.
Ne feltétlen csak a hagyományos formákban gondolkodjunk, hiszen számtalan kreatív megoldás közül választhatunk.

 
Az alapanyag
A lambériák többsége fenyőfából készül. Vastagságuk és szélességük változatos, általában 10-16 mm vastagok és 96-146 mm szélesek. Hosszúságuk lehet 2, 3 vagy akár 4 méter is. Két oldalon csaphornyos kialakításúak, a legtöbb esetben felületkezeltek.
A lambériákat a falra szerelendő övlécek tartják. Az övlécek is jó minőségűek legyenek, vigyázzunk, hogy ne legyenek megvetemedve. Szélességük 40-50 mm, vastagságuk pedig 10-30 mm. A lambériák széleinek lezárására szegélyléceket használjunk. A szegély- és övlécre vásárolhatunk fenyő fűrészárut: gyalulatlan fenyőléceket.
A lambéria felrakásához szükség lesz derékszögre, finom fogazatú fűrészre, csiszolópapírra, fúróra, kalapácsra, szegekre.

 

A lambéria léceket a kívánt méretre kell vágni. Figyeljünk a pontos, merőleges vágásra, és a vágás irányára, hogy ne sértsük fel a lambéria felületét. Ezt követi igény szerint a festés vagy lazúrozás (szivaccsal vagy hengerrel, a megfelelő felület létrehozásához).

 
A lambéria felszerelése
Első lépésként az övléceket szereljük a falra. Az övléc mindig merőlegeses a burkolatra, tehát ha hosszanti irányban lambériázunk, akkor vízszintesen erősítsük a falra az övléceket. Egy kb. 2 méter magas falburkolathoz elég 3 db övléc felszerelése, az elsőt szereljük a padlótól kb. 5 cm-re, a legfelső éle pedig a burkolat szintjével egyezzen meg.
A lambéria induljon ki valamelyik sarokból. Az első elemet állítsuk be pontosan, vízszintesen és függőlegesen is. A csaphornyokat egymásba illesztve, a lambériákat az övlécre szegelve haladjunk tovább. Fontos, hogy a lécek jól passzoljanak, egy-egy kisebb kalapácsütéssel biztosítsuk, hogy a lambériák szorosan illeszkedjenek egymáshoz. A szeget mindig a horonyba vagy a csapos részbe üssük, jó mélyen, hogy a későbbiekben ne akadályozza a következő elemet. A sarkoknál lévő utolsó elemet fűrészeljük a megfelelő méretre, hogy a végén egy kis préseléssel pontosan a helyére passzoljon a burkolat. A burkolat végét záróléccel zárjuk le. A záróléc pontosan illeszkedjen az övléc szélességéhez, mivel ehhez kell majd a későbbiekben hozzáerősíteni.
Végül a szegélylécek kerülnek sorra. Először az alsó részeket rögzítsük, a padló szintjéhez igazítjuk, majd ragasztjuk és néhány csavarral megerősítjük. Ezután jönnek a szélek és a sarkok. A függőleges szegélylécek magassága egyezzen meg a burkolat magasságával. Zárásképpen a felső szegélyléceket illesszük a helyükre.

 

 

Kreatív megoldások
Nem csak a hagyományos, vízszintes vagy függőleges módon helyezhetjük fel a burkoló elemeket, hanem más formát is választhatunk, aminek csak a kreativitásunk szab határt. A lambéria elemekkel keretbe foglalhatunk akár egy tükröt is, akár háromszög formában is. Felrakhatjuk őket ferdén is, ezzel is változatosabbá téve a teret. Leburkolhatjuk az egész falfelületet, vagy akár csak egy részét, ferdén, valami érdekes színre festve.

Váltogathatjuk is a formákat, a függőleges megoldást a vízszintessel, ezzel is érdekes dekorációt létrehozva a lakásunkban. A léceket elforgathatjuk 45 fokban is, változtatva az elforgatás irányát.

A burkolat mögé elrejthetjük a fal mellett lévő elektromos vezetékeket is.

Nagykereskedők, kiskereskedők és végfelhasználók érdeklődését is szeretettel várjuk!
További információ, vagy egyedi kérdés, kérés esetén keresse kollégáinkat a megadott elérhetőségeken!

 

Lambéria és hajópadló minőségi besorolása DIN 68126 szabvány szerint

 

A
B
C
GÖCSÖK Kizárt: 5 mm-nél nagyobb kieső csomó

Megengedett: egészséges, benőtt csomók; kicsi (20 mm-nél kisebb) fekete szélű csomók, helyenként olyan kieső élen lévő csomók, melyek az összeillesztés után nem látszanak.

Megengedett: kicsi (20 mm alatti) és helyenként közepes (40 mm alatti) kieső csomók. Megengedett: kieső gocsök,melyek az anyag szilárdságát még nem befolyásolják
REPEDÉSEK Kizárt: látható átmenő repedések Megengedett: melyek az anyag szilárdságát nem befolyásolják Megengedett: melyek az anyag szilárdságát nem befolyásolják
BÉLCSATORNA Megengedett: a darabszám 20%-ig maximum félhosszban Megengedett Megengedett
GÖRBESÉG Megengedett: olyan kis mértékben, ami még a felhasználás során a formatartást nem befolyásolja. Megengedett Megengedett
FERDESZÁLUSÁG  

Kizárt

 

Megengedett Megengedett
GYANTATÖMLŐ Megengedett: 5 mm szélességig 5 cm hosszban helyenként Megengedett Megengedett
KÉREGBENÖVÉS Kizárt nagyobb hosszban, mint a szélesség fele Megengedett Megengedett
ROVARKÁROSÍTÁS Kizárt Kizárt, de a darabszám 5%-ig helyenként előfordulhat Megengedett: melyek az anyag szilárdságát nem befolyásolják
KORHADÁS Kizárt Kizárt Megengedett: melyek az anyag szilárdságát nem befolyásolják
ELSZINEZŐDÉS Kizárt: kékülés és piros elszineződés Megengedett: a felső felület 40 %-ig Megengedett
MEGMUNKÁLÁS Kizárt: tompaélűség Megengedett: kisebb gyalulási hibák és a tompaélűség oly mértékben, mely az összeillesztést és a stabilitást nem befolyásolja Megengedett: melyek az anyag szilárdságát nem befolyásolják